Multe ONG-uri europene au dezvoltat bune practici și propuneri educaționale pentru a include GCE în cadrul școlilor din țările lor. Unele ministere ale educației au recunoscut oficial valoarea GCE, în timp ce în alte situații GCE s-a răspândit și s-a dezvoltat direct în școli. În toate cazurile, în timp, s-a produs o mare schimbare.
Experiențele inițiale ale GCE s-au focusat in a anliza si povesti problemelor majore la nivel mondial și s-au bazat pe activitati ale experților externi care nu aparțin cadrului școlar, care provin din lumea de proiecte de cooperarea internațională.
Mai târziu, promotorii GCE și-au dat seama că, pentru a fi eficientă, abordarea trebuia să se bazeze pe școală, cu implicarea profesorilor școlii, care erau figuri cheie în integrarea continuă a GCE în cadrul educației. Astăzi, UNESCO încurajează diverse abordări al GCE în școli: ca abordare transversală a diverselor discipline, ca abordare globală care implică școli întregi sau ca subiect în sine.
În ceea ce privește abordarea transversală a diferitelor materii, UNESCO subliniază cum “Global Citizenship” poate fi integrată în discipline precum educație civică, studii sociale, studii de mediu, geografie, istorie, educație religioasă, știință, muzică și arta. In ceea ce priveste arta - și în special artele vizuale, muzica și literatura – se pot dezvolta un sentiment de apartenență și o noua abordare pot facilita înțelegerea și dialogul între oameni din diferite culturi; artele pot juca, de asemenea, un rol cheie în analiza critică a problemelor sociale. In acelas timp, sportul poate oferi studenților o oportunitate de a dezvolta o abordare pozitivă a problemelor precum munca în echipă, diversitatea, coeziunea socială și echitatea. Cu acest tip de abordare, GCE încurajează colaborarea dintre profesori, fiecare dintre ei putând trata problemele legate de “Global Citizenship Education” dintr-o perspectivă diferită.
Abordarea transversală poate părea dificil de pus în practică, în absența unui angajament sau a unei experiențe anterioare, dar răspunde nevoilor de învățare mai profunde prin încurajarea participării între grupurile de profesori, precum și între grupurile de studenți.
În abordarea globală de aceste tematice (ECG) propusă de UNESCO, temele și problemele al GCE sunt exprimate în prioritățile școlii și etica școlară, implicând întregul învățământ.
“Global Citizenship Education” pentru cetățenie astazi oferă oportunitatea de a transforma si in Romania conținutul curriculumului școlar, mediul de învățare și practicile de predare și evaluare. Exemplele unei abordări globale includ integrarea rezultatelor învățării GCE la subiecții existenți la toate nivelurile, folosind metode de învățare participativă, sărbătorirea zilelor internaționale, creșterea gradului de conștientizare, crearea de grupuri orientate spre acțiune, implicarea comunității și crearea de rețele între școli și locații diferite.
Punerea în aplicare a GCE ca subiect independent este mai puțin eficientă, în perspectiva proiect “Get up and goals!”, chiar dacă este prezent în unele țări, cum ar fi Republica Coreeană.